Invitație la vals roman/piesă
Romanul ”Invitație la vals” de M.Drumeș mi l-au recomandat multe persoane, însă probabil că nu îl citeam dacă nu îl cunoșteam pe scriitor cu ceva timp în urmă prin intermediul romanului ”Scrisori de dragoste” care mi-a plăcut enorm de mult, datorită unui stil agreabil care te motivează să îl recitești . ”Invitație la vals ” a fost o lectură de weekend , care mi-a răscolit în suflet . Romanul abundă nu doar în scene romantice, ci și în principii, orgolii care dărâmă tot ce a construit dragostea. Cei doi protagoniști diferiți la început devin un tot întreg, acea dragoste tânără, pură, le deschide uși și îi înalță, atât timp cât erau împeună au fost de neînvins. Orgoliul, marele dușman al dragostei arde încet cu încet toată povestea lor, lăsând în urmă doar scrum și nici o scânteie nu a fost în stare să reînvie inocența primei iubiri.
După lectură am avut și ocazia să văd acest spectacol lacrimogen, în premieră jucat pe scena teatrului ”GENEZA ART”. Am avut o experiență plăcută, regia, actorii, coregrafii, au creat un spectacol fenomenal. Au dat atenție celor mai mici detalii pentru a ne transmite acea atmosferă romantică, aș vrea aici să menționez că pentru o scenă ne-au fost oferite mici lanterne ca să imităm licărirea mării sub razele luni( atunci când Dor și-a adus iubita pe malul mării).
Simbolismul culorilor a jucat un rol la fel de important. La început cei doi îndrăgostiți sunt în haine de culoare albă, accentuând puritatea, inocența primei iubiri. După evenimentele ce au condus la despărțirea lor, ei poartă haine de un verde smarald ce ar însemna imortalitatea dragostei în pofida tuturor greutăților și principiilor, verdele mai semnifică și speranța care o aveau în suflet îndrăgostiții. Ceilalți actori (societatea) au purtat culoarea galbenă, ce simbolizează gelozia și duplicitatea.
Iurie Gologan ( în rolul lui Dor) și Dana Ciobanu (Micaela) au constituit un cuplu perfect, plin de emoții contradictorii. Au redat la fel de bine fluturii în stomac la început cât și disperarea la final. E o muncă titanică să poți intra în pielea acestor personaje cu caractere atât de complicate și dezechilibrate.
Atașez un video unde veți putea vedea câteva secvențe , păreri a actorilor și a spectatorilor, a oamenilor de artă și a regizoarei Daniela Burlaca.
Mult mai multe detalii le puteți viziona în interviul organizat de emisiunea ”O seară perfectă” aici .
Câteva citate din roman:
Marile dureri nu dor la început. Sunt mari pentru că deschid o rană care nu se mai vindecă.
Inima unei femei nu se topeşte chiar dacă ai arunca-o la cuptoarele soarelui, o lacrimă însă o înmoaie.
De altfel, aleşii dragostei absoulte sunt excepţii tot atât de rare ca şi geniile.
Unele întâmplări mărunte din viaţa noastră, în loc să ni se şteargă din minte îndată după săvârşirea lor, printr-un inexplicabil joc al funcţiei perceptive, ne rămân fixate în memorie, uneori cu o lumină şi limpezime atât de neaşteptate în ceea ce priveşte detaliile, încât depăşesc adesea evenimentele capitale care ne angajează soarta.
Mi se pare că te văd în toate femeile şi nu te aflu în nici una.
Sper că v-am motivat suficient pentru a lectura acest roman pe nerăsuflate !
Comentarii
Trimiteți un comentariu