De ziua ta femeie



În ajunul sărbătorii de 8 Martie, vreau să vă fac cunoștință cu 3 cărți minunate, ce se potrivesc tematicii și au în centrul atenției ”femeia”.
Scriitorul francez Andre Maurois ce a activat în secolul 20 a acordat o mare atenție femeii în romanele, nuvelele sale.
Prima carte - dragoste la prima vedere.
1.”Letters to unknown lady/ Письма незнакомке/Scrisori către necunoscută ” reprezintă un ciclu de nuvele, eseuri pe diferite teme.
Autorul observă o tânără la teatru și îi trimete ei scrisori, pe diferite teme. Acest personaj enigmatic întruchipează toate femeile.Scrisorile sunt prezentate în viarianta lor tipică, iar formulele de început și încheiere persistă pentru a ne evedenția că autorul anume nouă ni se adresează.
Prin intermediul acesteia autorul oferă sfaturi cum să se comporte o doamnă/domnișoară în diferite etape ale vieții și cum să depășească greutățile, ne prezintă diferite situații de viață și lecțiile acestora.
Circa 68 de nuvele scrise într-un stil accesibil tuturor, într-un ton ironic.
El ne prezintă situații cu care fiecare din noi s-a întâlnit și se va întâlni.
Sunt sigură că fiecare domnișoară o să preia ceva util și o să cerceteze unele situații de viață din alte puncte de vedere.
Acest ciclu de nuvele reprezintă un adevărat manual pentru femei de toate vârstele și pentru toate timpurile.
Anume aceste nuvele m-au făcut să descopăr alte scrieri ale sale.
2.Ciclul de nuvele menționat anterior m-a direcționat spre alte nuvele unite sub ciclul cu denumirea
`Wednesday`s violets/ Фиалки по средам/Violetele de miercuri`.
Autorul vorbește despre sentimentele oamenilor, despre lumea lor interioară asemenea unui psiholog profesionist. Aici la fel sunt prezentate situații și lecții de viață. Sfaturile autorului sunt transpuse în nuvele cu o deosebită grijă părintească și dragoste.
3.Dornică de ceva nou am și trecut pe lista mea un roman de a lui Andre Maurois ”September`s roses/Trandafirii de septembrie/Сентябрьские розы`.Deși denumirea nu corespunde cu anotimpul de afară, acest roman mi-a deshis o nouă viziune asupra scriitorului și m-a convins în sensibilitatea bărbaților.
218 de pagini doar, însă spre deosebire de nuvelele anterioare, acest roman se parcurge mai greu, întru cât informația, deși la fel de accesibilă, necesită ceva timp pentru a pătrunde, pentru a răspunde la întrebările sale interioare .
Personajul principal al romanului este un bărbat de 60 de ani ce își găsește inspirație, muză în femei.Aici sunt creionate relațiile interumane,relațiile între soț și soție și dificultățile căsniciei.
Sper că v-am impresionat suficient ca să doriți să descoperiți acest scriitor francez și operele sale ce nu-și pierd din actualitate.
Felicit toate doamnele și domnițele cu prilejul frumoasei sărbători de primăvară 8 Martie, să iubiți și să fiți iubite.Fiți un izvor nesecat de dragoste, inteligență, răbdare.



Nu iubim o femeie pentru ceea ce spune- ne place ceea ce spune pentru că o iubim. 
                                                                                                                 Andre Maruois
Când iubeşti o femeie, aşa cum o iubeam eu pe soţia mea, tot ce e legat de chipul ei e împodobit, în dragostea ce i-o porţi, cu calităţi şi virtuţi imaginare: oraşul în care ai întâlnit-o ţi se pare mai frumos decât este în realitate; şi restaurantul unde ai luat cina împreună cu ea ţi se pare deodată mai bun decât toate celelalte; chiar şi rivalul, cu toate că-l deteşti, îl vezi într-o lumină mai frumoasă.
                                                                                                                               Andre Maruois

Comentarii

Postări populare