TOP 10 cărți/serii de toamnă

 Anul trecut am postat pe blog - TOP 10 lucruri care trebuie să le faci toamna , iar anul acesta mi-am propus să fac o listă de lecturi potrivite acestui anotimp.
 Toamna pentru mine este un anotimp meditativ și magic de aceea am nevoie de lectura ce ar completa această stare.

1. Harry Potter J.K.Rowling
 Cea dintâi carte ce îmi vine în gând este de fapt una din cele mai populare serii din lume ,de gen fantasy. De la mic la mare , toți cunosc cel puțin filmele ecranizate pe baza romanelor, dacă încă nu le-ați citit, go read them! O să faceți mai îndeaproape cunoștință cu personajele preferate din film.




2. Frunze de dor  I.Druță
 Să trecem la autohton, un roman ce l-am recitit de mai multe ori toamna , un roman a cărui personaje trec printr-o metamorfoză complexă , asemănătoare celei ce se petrece în natură.
 Acest anotimp ne consolează și totodată ne reamintește că orice sfârșit e un nou început.

3. Ultimna lună de toamnă I.Druță
 Titlul sugestiv îl aduce în prim-plan pe un tată ajuns în toamna vieții sale ce-și dorește o întâlnire cu copiii săi , condus de un sentiment ce se amplifică în special toamna- dorul.  P.S Ultimele scene sunt preferatele mele ( îndeosebi scena cu mere )




4.Flowers in season sau Сентябрьские розы  Andre Maruois
 Același bătrân, însă plin de energie și în pragul unei noi iubiri, ( tinere bineînțeles). Aș recomanda această carte în special fetelor tinere, are la baza o situație educativă. O carte accesibilă, pe înțelesul tuturor. Am mai menționat-o într-o postare dedicată femeilor , click aici.










5.Jane Eyre Charlotte Bronte
6.La răscrucea de vânturi Emily Bronte
 Surorile Charlotte și Emily Bronte oferă o călătorie în timp , într-o atmosferă rece și tensionantă la cele doua conace ”Thornfield” , ”Wuthering Heights” .Dragostea dintre Jane și Mr.Rochester din ”Jane Eyre” cu sfârșit fericit și cea imposibilă cu sfârșit tragic dintre Heathcliff și Catherine din ”La răscrucea de vânturi” dezvăluie valorile, morala acelor timpuri și te fac să meditezi asupra schimbărilor produse în societatea de azi.

7.Seria Amurg
  O poveste de dragoste cunoscută , cu personaje fantastice și împrejurări excepționale. Vârcolaci, legende, mituri vechi privite dintr-o altă perspectivă . Apropo, pentru cei îndrăgostiți de această serie vă anunț că recent a apărut o nouă carte, aceeași istorie dar reimaginată ”Life and death”.


Următoarele 3 cărți sunt recomandate de către colega mea de facultate Alina Porubin care e o amatoare de romane polițiste , tocmai potrivite pentru așa anotimp. Anume ea m-a pus   să citesc primul meu detectiv pe urma căruia am scris o recenzie, check it aici.

8.Misterul camerei galbene Gaston Leroux
 Acest roman a fost citit timp de o zi și acest lucru explică multe.
 Autorul ne povestește despre 2 detectivi rivali care încearcă să dezlege cel mai mare mister întâlnit vreodată în cariera lor. Ce minte ageră, diabolică ar fi trebuit să aibă criminalul/atacatorul unei domnișoare ce a reușit să o rănească într-o cameră fără nici o ieșire? Cum a reușit să fugă ? Află în roman.









9.Vraciul Profesorul Wilczur Dolega Mostowicz
 Aventura unui medic chirurg care își sacrifică familia pentru carieră , iar într-o zi se pomenește fără vreo amintire din viața lui de până atunci. Acest personaj ne demonstrează că totul poate fi început de la 0 și că adevăratul talent rezistă tuturor greutăților destinului.







10. Micul Prinț Antoine de Saint-Exupery
 Ciudățenia lumii adulte din perspectiva unui copil în căutarea păcii interioare .
 În aparență o carte pentru copii ,însă în totalmente recomandată tuturor vârstelor având la bază accentuarea tipurilor de oameni  prin intermediul personajelor  (bețiv,bussinesman, vulpe,șarpe,regele,floarea..).
O carte despre puterea binelui,adevărului. Un must read nu doar de toamnă.






 Toate aceste cărți, serii au fost alese cu migală , astfel încât fiecare să-și poată alege ceva pe placul lui. Clasice, moderne, internaționale și autohtone , pline cu magie, adevăr, dragoste, tristețe toate aceste lecturi creează  o rețetă perfectă pentru toamnă!

P.S se citesc cu o ceașcă de cafea sau ceai !


Să aveți o toamnă frumoasă! Lecturi plăcute!

Comentarii

Postări populare